Hervormde wet op de mede-eigendom

Sedert 1 januari 2019 is de hervormde wet op de mede-eigendom van kracht.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
1/ Versoepeling gekwalificeerde meerderheden
Voortaan zal men beslissingen over statutenwijzigingen, beslissingen over werken en beslissingen over de afbraak en volledige heropbouw van het goed kunnen nemen met een twee derde meerderheid. Voor beslissingen over wettelijk opgelegde werken en werken tot behoud van het goed, geldt een volstrekte meerderheid. Indien de wet eenparigheid voorschrijft, maar deze niet bereikt wordt, dan zal men een nieuwe algemene vergadering kunnen bijeenroepen, waar een beslissing zal kunnen genomen worden bij eenparigheid van aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars.
2/ Verplicht reglement van interne orde
Elke vereniging van mede-eigenaars zal voortaan over een reglement van inwendige orde moeten beschikken. Dit document kan onderhands opgesteld worden en heeft als doel het reglement van mede-eigendom aan te vullen. De wet heeft wel een aantal punten voorzien die verplicht opgenomen dienen te worden.
3/ Verplicht reservekapitaal
Het vermogen van de vereniging van mede-eigenaars bestaat voortaan verplicht minstens uit twee delen: een werkkapitaal én een reservekapitaal. Tot nu kon de vereniging wel een reservekapitaal aanleggen, maar dat was geen verplichting. Voortaan dus wel. Door de aanleg van een reservekapitaal wil men vermijden dat mede-eigenaars financieringsproblemen krijgen wanneer er plots grote kosten opduiken. De jaarlijkse bijdrage bedraagt minstens vijf procent van het totaal van de gewone gemeenschappelijke lasten van het vorige boekjaar. Met een vier vijfde meerderheid kan de vereniging van mede-eigenaars beslissen om géén reservekapitaal aan te leggen.
Voor meer info omtrent de hervormde wet op de mede-eigendom kunt u contact opnemen met ons kantoor.
Meer artikels

Richtlijnen voor een plaatsbezoek
Kom op tijd en beperk de duurtijd van het bezoek. Wacht buiten op een veilige afstand tot de vastgoedmakelaar het signaal geeft dat je naar binnen kan. Wees aandachtig voor de richtlijnen die de vastgoedmakelaar met je zal overlopen.…
Lees artikel
Rookmelders verplicht in woningen om conform te zijn
Sinds 1 januari 2020 is de aanwezigheid van rookmelders bij wet verplicht voor alle Vlaamse woningen. Die verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont. Alle woningen moeten uitgerust zijn met voldoende…
Lees artikel
Hoeveel bedragen de verkooprechten (registratierechten) in Vlaanderen?
Wanneer u een onroerend goed koopt in het Vlaamse Gewest moet u op de aankoopsom verkooprechten (= registratierechten) betalen. Sinds de zomer van 2018 gold een tarief van 7 procent als het ging om de enige gezinswoning en de koper er binnen…
Lees artikel
Appartement aan de kust dan toch fiscaal aftrekbaar
Eigenaars van een appartement aan zee mogen de kosten daarvan aftrekken van de vennootschapsbelasting. Dat schrijft De Tijd na een uitspraak van het hof van beroep van Gent op 3 december 2019. Volgens de rechtbank kunnen de kosten in de vennootschapsbelasting…
Lees artikel