6 december 2018

Elk huis heeft voortaan een woningpas

Elk huis heeft voortaan een woningpas - Portus Nieuwpoort

Al gehoord van de woningpas?
Het Vlaams Parlement heeft op woensdag 21 november 2018 unaniem de decretale basis voor de invoering ervan goedgekeurd.

Maar wat bevat de woningpas? De woningpas is een gratis digitaal paspoort waarin men in één oogopslag alle beschikbare data en attesten van de woning kan terugvinden. In de eerste plaats energieattesten. Maar in de toekomst wordt dit ook uitgebreid met informatie over de bodem, de woningkwaliteit en dergelijke. Zo vormt de Woningpas een helder, dynamisch en modulair geheel. De Woningpas moet leiden tot administratieve vereenvoudiging bij het bouwen of verbouwen van een woning of bij het verhuren en verkopen van een gebouw.
Doordat alles gecentraliseerd is, vind je gemakkelijk terug of een woning energiezuinig is en over alle nodige attesten beschikt. Zo bespaar je heel wat tijd met het zoeken naar de juiste papieren.
Tegen 2020 dient de Woningpas een volledig dossier te zijn dat onder andere informatie verschaft over digitale attesten, premies en leningen, bodem en ondergrond, zichtbare gebreken en EPB- en EPC-attesten. Maar ook de grondplannen van de woning, stavingsdocumenten van gebruikte materialen, EPC+ en renovatieadvies, een asbestinventaris, gegevens over ketel, airco en ventilatie en het zonnepotentieel van de woning zullen te raadplegen zijn via de Woningpas.