Elk huis heeft voortaan een woningpas

Al gehoord van de woningpas?
Het Vlaams Parlement heeft op woensdag 21 november 2018 unaniem de decretale basis voor de invoering ervan goedgekeurd.
Maar wat bevat de woningpas? De woningpas is een gratis digitaal paspoort waarin men in één oogopslag alle beschikbare data en attesten van de woning kan terugvinden. In de eerste plaats energieattesten. Maar in de toekomst wordt dit ook uitgebreid met informatie over de bodem, de woningkwaliteit en dergelijke. Zo vormt de Woningpas een helder, dynamisch en modulair geheel. De Woningpas moet leiden tot administratieve vereenvoudiging bij het bouwen of verbouwen van een woning of bij het verhuren en verkopen van een gebouw.
Doordat alles gecentraliseerd is, vind je gemakkelijk terug of een woning energiezuinig is en over alle nodige attesten beschikt. Zo bespaar je heel wat tijd met het zoeken naar de juiste papieren.
Tegen 2020 dient de Woningpas een volledig dossier te zijn dat onder andere informatie verschaft over digitale attesten, premies en leningen, bodem en ondergrond, zichtbare gebreken en EPB- en EPC-attesten. Maar ook de grondplannen van de woning, stavingsdocumenten van gebruikte materialen, EPC+ en renovatieadvies, een asbestinventaris, gegevens over ketel, airco en ventilatie en het zonnepotentieel van de woning zullen te raadplegen zijn via de Woningpas.
Meer artikels

Richtlijnen voor een plaatsbezoek
Kom op tijd en beperk de duurtijd van het bezoek. Wacht buiten op een veilige afstand tot de vastgoedmakelaar het signaal geeft dat je naar binnen kan. Wees aandachtig voor de richtlijnen die de vastgoedmakelaar met je zal overlopen.…
Lees artikel
Rookmelders verplicht in woningen om conform te zijn
Sinds 1 januari 2020 is de aanwezigheid van rookmelders bij wet verplicht voor alle Vlaamse woningen. Die verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont. Alle woningen moeten uitgerust zijn met voldoende…
Lees artikel
Hoeveel bedragen de verkooprechten (registratierechten) in Vlaanderen?
Wanneer u een onroerend goed koopt in het Vlaamse Gewest moet u op de aankoopsom verkooprechten (= registratierechten) betalen. Sinds de zomer van 2018 gold een tarief van 7 procent als het ging om de enige gezinswoning en de koper er binnen…
Lees artikel
Appartement aan de kust dan toch fiscaal aftrekbaar
Eigenaars van een appartement aan zee mogen de kosten daarvan aftrekken van de vennootschapsbelasting. Dat schrijft De Tijd na een uitspraak van het hof van beroep van Gent op 3 december 2019. Volgens de rechtbank kunnen de kosten in de vennootschapsbelasting…
Lees artikel