Een huis kopen per e-mail is voortaan mogelijk

Sedert 20 oktober 2018 levert een e-mail voortaan voldoende bewijs voor de aankoop van een huis. Voordien mochten e-mails niet gebruikt worden als een begin van bewijs omtrent het bestaan van een akkoord tussen partijen over de prijs en een onroerend goed. Gezien dit ingaat tegen de gangbare praktijk was een wetswijziging nodig die er nu dus gekomen is.
Wat houdt de nieuwe regeling nu juist in?
Eigenlijk heeft de wetgever het principe gewoon omgedraaid. Vroeger was een overeenkomst via digitale weg nooit mogelijk. Nu is dat altijd het geval. Behalve, en daar zit een cruciaal aandachtspunt, wanneer er praktische belemmeringen zijn om bepaalde vormvereisten te realiseren. De rechtbank behoudt daardoor een zekere appreciatiemarge. Zo kan de rechter alsnog oordelen dat in een bepaalde zaak bijvoorbeeld e-mails toch niet als bewijs kunnen gelden.
De vormvereisten zijn dus een belangrijk aandachtspunt. We sommen ze hier even op:
1/ Schriftelijk
De overeenkomst moet schriftelijk opgesteld zijn. Indien een e-mail wordt verstuurd dan is sowieso aan die voorwaarde voldaan.
2/ Handtekening
De e-mail moet ook voorzien zijn van een elektronische handtekening. Alle soorten elektronische handtekeningen kunnen: een handgeschreven gescande handtekening, biometrische handtekening via stemherkenning, irisherkenning, herkenning van vingerafdrukken of elektronische handtekening.
3/ Contractant
Om fraude tegen te gaan, moeten er de nodige garanties zijn dat de mail effectief uitgaat van wie zich in de overeenkomst verbindt.
Meer artikels

Langetermijndoelstelling 2050 EPC
Energiezuinig zijn, het is enorm belangrijk vandaag de dag! Tegen 2050 wil Vlaanderen dat elke woning energiezuinig wordt gemaakt. Hiervoor werd het 'Renovatiepact' gelanceerd, waarbij men 2 mogelijkheden heeft uitgewerkt om uw woning energiezuinig…
Lees artikel
Het asbestattest
Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop en verhuur van gebouwen, woningen en appartementen gebouwd voor 2001. De verhuurder is dan verplicht een kopie te bezorgen aan de huurders. Het asbestattest brengt asbestverdachte materialen…
Lees artikel
Update wetgeving EPC’s
Sinds januari 2022 zijn enkel nog EPC’s geldig die werden opgemaakt vanaf 1 januari 2019 voor de verkoop van een woning of appartement. Dit geldt voor alle notariële akten die vanaf 2022 verleden zullen worden, ook indien uw compromis nog…
Lees artikel
Welke documenten zijn nodig bij een verkoop?
Welke attesten/documenten zijn verplicht bij de verkoop van uw eigendom? Wij sommen ze graag voor u op: Stedenbouwkundig uittreksel: Deze bestaat uit 3 delen, namelijk het plannenregister, vergunningsregister en de zaken die al in de vroegere versie…
Lees artikel