14 november 2019

Een EPC, wat is dat ook alweer?

Een EPC, wat is dat ook alweer? - Portus Nieuwpoort

De informatieplicht of mededelingsplicht verplicht de verkoper of verhuurder om potentiële kopers of huurders te informeren over de staat van het onroerend goed.  De energiezuinigheid van het onroerend goed of de aard van de materialen waarmee de woonst werd opgetrokken hoort hier ook bij. 

Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft de energetische kwaliteit of energiezuinigheid van een woning weer aan de hand van een kerngetal van 0 tot 700 (EPC-score).  Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. Een kleurenbalk aangeduid op het energieprestatiecertificaat, geeft ook nog eens het resultaat weer: groen is energiezuinig en rood is energieverslindend.                            

Een EPC blijft 10 jaar geldig.

Twee nieuwigheden op een rijtje:

Vanaf 1 januari 2020 moeten ook kleine niet-residentiële gebouwen zoals kantoren, handelsruimten, horecazaken, praktijkruimten en B & B’s over een EPC beschikken.  De aanbevelingen en de rekenmethodiek zijn gelijkaardig aan die van de residentiële gebouwen en kan ook opgemaakt worden door een energiedeskundige type A.

Als tweede nieuwe bepaling moet vanaf 1 januari 2022 een EPC ook beschikbaar zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.  Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur en moet met andere woorden altijd beschikbaar zijn.  Je kan dit EPC vanaf begin 2020 aanvragen, vanaf 1 januari 2022 is het verplicht.

Contacteer ons voor meer info of bijkomende vragen over de EPC-regelgeving.  Tel 058/62.50.50