11 oktober 2019

De nieuwe Vlaamse regering schaft vanaf 1 januari de woonbonus af.

De nieuwe Vlaamse regering schaft vanaf 1 januari de woonbonus af. - Portus Nieuwpoort

De woonbonus is het fiscaal voordeel voor eigenaars van een gezinswoning in Vlaanderen gedurende de looptijd van hun hypothecaire lening.  Het voordeel geldt voor elke belastingplichtige, dus als koppel profiteer je dubbel van de woonbonus.  Afhankelijk van het aantal kinderen en of het de enige en eigen woning is, kan de woonbonus oplopen tot 40.000 euro over 20 jaar.

Mogelijk is dit het moment voor zowel kopers als verkopers om over te gaan tot de aankoop of verkoop van een woning. In het nieuwe systeem worden de registratierechten (of verkooprechten) verlaagd met 1% wat meteen een korting zal geven. Op lange termijn valt echter het fiscaal voordeel op de duur van de lening weg, waarbij de koper minder voordeel zal hebben dan bij het huidige systeem.

Niet de verkoopovereenkomst maar de datum van de akte is van tel. Dat betekent dat wie dit jaar een verkoopovereenkomst tekent, maar pas in 2020 de kredietakte tekent in principe geen woonbonus meer krijgt en toch steeds 7% registratierechten moet betalen.

Wie een lopend krediet herfinanciert, blijft ook na de herfinanciering nog van de woonbonus genieten. Het maakt niet uit of die herfinanciering bij dezelfde of bij een andere bank gebeurt.

Omdat het fiscale voordeel van de woonbonus loopt gedurende de hele looptijd, levert een verlenging van de looptijd ook langer een fiscaal voordeel op. In dat opzicht is het zinvol het krediet te herfinancieren om zo langer van het fiscale voordeel van de woonbonus te genieten.

Maar de winst van de extra jaren fiscaal voordeel zult u dus moeten afzetten tegen de kostprijs van de extra rente die u betaalt door de terugbetaling te spreiden over meerdere jaren en de dossier- en aktekosten die u moet betalen om uw lopende krediet te herfinancieren.

Aangezien een groot aantal kandidaat-kopers waarschijnlijk nog dit jaar hun aankoop willen realiseren, is het mogelijk interessant om uw woning nu nog te koop te zetten.

Contacteer ons voor meer info of voor specifieke situaties. Tel 058/62.50.50